Krajolik

Bjelolasica je svojim prirodnim položajem i ljepotom prirode pravi raj za ljubitelje planinarenja i alpinizma. Bjelolasica je najviša planina cijelog Gorskog kotara, a smjestila se u okruženju nekoliko zaštičenih parkova prirode Samarske i Bijele stijene, planina Klek, kanjon Kamačnik, Nacionalni park Risnjak, jezero Sabljaci, te rijeke Dobra, Kupa i Mrežnica. Uzdiže se iznad Mrkopaljskog i Jasenačkog polja u obliku 5-6 km dugačkog hrpta. Bjelolasica unatoč visina i strmim stijenama, nije oštra i nepristupačna, već naprotiv, vrh planine je visoravan bogat vegetacijom do koje vode pješačke staze i putovi. turističkoj ponudi nude smještaj u. Gastronomska ponuda Bjelolasice oduševit će svakog posjetiteljima, a sve specijalitete možete isprobati u konobama i restoranima.

Okolna naselja su Mrkopalj, Begovo Razdolje, Vrelo, Ogulin, Jasenak, Sabljaci, Vrbovsko te Ravna gora.
(više o okolnim naseljima pročitajte ovdje)


 
       
  Zrnići    
  Vikendaško naselje podno planine Bjelolasica, 27 kilometara od Ogulina, smješteno je u prostranoj kotlini na 620 metara nadmorske visine gdje se spajaju planinska i mediteranska klima u prekrasnoj ekološki očuvanoj prirodi Gorskog kotara.
Idealno mjesto za turizam, odmor, sport i rekreaciju tijekom cijele godine namijenjeno je svim uzrastima i interesnim skupinama. Bjelolasica je novom autocestom udaljena samo jedan sat i petnaest minuta vožnje iz Zagreba i iz Rijeke.

U turističkom naselju udaljenom 3km od vikendice, nalaze se sadržaji tipa kongresna dvorana, informatički kabinet, sportska dvorana, teretana i sauna. Ljubiteljima sporta i rekreacije na raspolaganju su tereni na otvorenom za atletiku, nogomet, tenis, košarku, odbojku, rukomet, boćanje, minigolf, mali bazen.
Gostima željnim aktivnosti u prirodi nudimo šetnje, planinarenje, biciklizam, skijanje, sanjkanje, skijaško trčanje, terensko jahanje po uređenim stazama, lovcima i ribičima iznimne mogućnosti, a pustolovima izazove alpinizma na Kleku, Bijelim i Samarskim stijenama te raftinga na divljim vodama rijeke Dobre i Mrežnice. Za ljubitelje gljiva I raznoraznih šumskih plodova, Bjelolasica je u najmanju ruku raj.
 
       
  Strogi rezervat i bijele samarske stijene    
  Strogi rezervat je područje u kojem je priroda neizmijenjena ili neznatno izmijenjena ljudskom djelatnošću. Zabranjena je svaka djelatnost i obavljanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti slobodnu evoluciju prirode. Bijele i Samarske stijene proglašene su strogim rezervatom 24. siječnja 1985. godine. Ubrajaju se u jedinstven geomorfološki fenomen krasa i kao takve pružaju posebne estetske ugođaje i inspiracije. Tu se priroda u pravom smislu razigrala, stvarajući najnevjerojatnije i fantastične forme kamena, nadmašujući u detaljima i djela ljudskih ruku.
Više detalja o Samarskim bijelim stijenama možete pronaći ovdje.
 
       
  Planinski vrh Klek    
  Iznad ogulinske kotline u sklopu planine Velika Kapela dominira masivna stijena čudesnog oblika i zastrašujuće ljepote - Klek, visok 1182 m iznad mora. Izgled Kleka je različit sa raznih strana gledanja ima oblik velikog diva koji spava na leđima, pa je u narodnim pjesmama opjevan kao kraljević Marko koji je tu legao da spava. Glavna 200 metara visoka stijena liči na glavu diva, dok Klečice izgledaju kao njegova stopala. Na Kleku je izgrađen planinarski dom na visini od 1000 metara iznad mora. Za vrijeme dobre vidljivosti s vrha Kleka može se vidjeti Zagreb udaljen oko 100 kilometara.Prema narodnim pričama, na Kleku se nalazi carstvo vještica koje su postale simbolom Kleka i Ogulina i u čitavoj Hrvatskoj nema vrha za koji je vezano toliko natodnih priča i legendi. Na Kleku i oko njega rastu vrlo rijetke biljke i žive mnoge vrste životinja.